tiistai 23. joulukuuta 2014

Kipakka ja makea inkiväärihillo







Inkiväärihillo on mahtava yhdistelmä kipakkaa tulisuutta
ja lempeää makeutta. Hillo sopii loistavasti vaikka puuron
kaveriksi, leivän päälle, jogurttiin tai leivonnaisiin.
Näin jouluna se tuo ihanan mausteisen lisän jouluruokiin,
ja annanpa minä sitä lahjaksikin.

Inkivääri on yksi harvoja raaka-aineita, joiden
tiedetään helpottavan refluksioireita, joten minä
syön sitä juuri nyt hyvin ahkerasti - ja se toimii.
Stevia taittaa hilloa lisäksi vielä emäksisempään suuntaan.

Inkiväärissä ei ole fodmapeja, ja vaikka hillossa
on melko paljon sokeria, sen ei pitäisi aiheuttaa
vatsaoireita. Tätä hilloa voit siis nauttia huoletta.

Ai kuka hullu tekee hilloa itse?
Tämän tekeminen oli itse asiassa hyvin helppoa,
ja makuero kaupan vastaaviin on suuri.
Suosittelen kokeilemaan! Vielä ehtii aatoksikin.


Tarvitset:

reilu 600 g kuorittua tuoretta inkivääriä
 2 litraa vettä
1,5 kg hillosokeria
3 dl steviaa **
lasipurkkeja ja kansia (hilloa tulee noin 1,5 litraa)

** Ohjeessa käytetään tätä (klik!) steviaa, jota annostellaa
samassa suhteessa kuin sokeria.

Kuori inkiväärit kuorimaveitsellä ja jaa koko
satsi puoliksi. Raasta toinen osuus isoreikäisellä raastimella.
Toisen osuuden voit pilkkoa pieniksi kuutioiksi.
Raastetta ja kuutioita pitäisi kertyä yhteensä n. 600g.

Laita sekä raaste että kuutiot suurehkoon kattilaan ja
kaada vesi päälle. Kiehauta ensin kovalla lämmöllä ja
laske sen jälkeen lämpöä niin, että massa jää kiehumaan
hiljalleen. Laita kansi päälle ja keittele inkiväärimassaa
noin 1 tunti 20 minuuttia.

Kaada sen jälkeen inkivääri tiheäreikäiseen siivilään, mutta
älä kaada kaikkea keitinvettä viemäriin, vaan ota vedestä 
talteen 2 desilitraa. Kaada inkiväärimassa ja talteen ottamasi
keitivesi kulhoon ja anna jäähtyä. Laita sitten kulho vähintään 
4 tunniksi jääkaappiin. Jos pystyt pitämään massaa jääkaapissa 
yön yli, aina vaan parempi.

Laita jääkaapissa seissyt inkiväärimassa takaisin kattilaan ja
sekoita massaan sokeri. Älä pelästy sokerin määrää.
Tällä hillosokerimäärällä hillosta tulee melko juoksevaa.
Jos haluat kovempaa, marmeladimaista hilloa, laita
2 kiloa hillosokeria puolentoista kilon sijaan. Jätä
silloin kuitenkin stevia pois.

Laita kattila liedelle ja kiehuta kovalla lämmöllä noin minuutti.
Vähennä lämpöä niin, että massa kiehuu enää hiljalleen ja
 keitä vielä 7 minuuttia. Nosta hillo liedeltä ja lisää stevia.

Pese hillopurkit huolellisesti astianpesuaineella.
Huuhtele purkit ja valuta hetki. Kuumenna astioita 125 asteisessa 
uunissa vähintään 15 minuuttia. Kiehauta kannet ja tiivisteet.

Kaada kuuma hillo kuumiin purkkeihin ja sulje kannet heti.
Muista käyttää kumitiivisteitä tai vähintään leivinpaperia
tiivisteenä, ettei ilma pääse kannen välistä pilaamaan hilloa.

Kun hillot ovat jäähtyneet, nauti!

Hillot säilyvät myös huoneenlämmössä, mutta
parhaiten ne säilyvät jääkaapissa.

Välipäiviksi lupaan kanelisen hyydykekakun reseptin,
joka sopii täydellisesti vaikkapa uudenvuoden juhliin
tai muihin talvisiin herkkupöytiin. Inkiväärissä pysytellään,
sillä kakussa kokonaisuuden kruunaa inkiväärikiille.

Oikein hyvää joulua kaikille lukijoille!
Nauttikaa joulusta ilman vatsanväänteitä.






5 kommenttia:

  1. Minustakin tuore inkivääri on niin hyvää ja samalla lämmittävää. Inkiväärihilloa en ole koskaan edes maistanut. Sopisikohan se leipäjuuston kaveriksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Inkivääristä tulee kyllä juuri sellainen lämpöinen olo. Hyvin sopisi juurikin juustojen kaveriksi! Kannattaa kokeilla :)

      Poista
  2. Keittelin tässä inkiväärit ja mietin että mihinkähän tuota lientä voisi hyödyntää. Ei tee mieli kaataa viemäriin, siinä lienee kuitenkin aika paljon inkiväärin hyviä aineita tallella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin hyvä kysymys. Liemi on tosi vahvaa tavaraa, mutta pienissä määrissä se olisi hyvä käyttää johonkin.

      Poista
  3. Liemestä aion keitellä kokoon inkiväärisiirappia.

    VastaaPoista