lauantai 13. joulukuuta 2014

Neilikkainen maissi-kauraleipä (gluteeniton)








Tämä saattaa hyvinkin olla paras leipä, jota olen
koskaan syönyt. Tämä hurjan pehmeä ja maukas
leipä saa mausteensa neilikasta ja yrteistä, ja täydellisen
silauksen sille antavat auringonkukansiemenet.

Leipä valmistuu alle tunnissa paistamisineen ja
jäähdyttämisineen, joten tässä on kiireiselle herkuttelijalle
todella oivallinen resepti.

Tarvitset:
3 dl rasvatonta vähälaktoosista, laktoositonta tai hyla-maitoa
2,5 dl maissijauhoja
2,5 dl kaurajauhoja
1 rkl sokeria
1,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl psylliumia
1/2 tl ruokasoodaa
1 muna
3 rkl oliiviöljyä
1,5 rkl kuivattuja yrttejä
1/2 tl neilikkaa
auringonkukansiemeniä
sormisuolaa

Sekoita keskenään molemmat jauhot, suola, sokeri, leivinjauhe ja ruokasooda sekä
psyllium. Lisää kuiviin aineksiin vielä yrtit ja neilikka.
 Vatkaa muna maitoon. Sen jälkeen vatkaa munamaitoon öljy.
Kaada märät aineet hiljalleen kuiviin koko ajan voimakkasti sekoittaen.
Sekoita seos aivan tasaiseksi.

Vuoraa suorakaiteen muotoinen leipävuoka leivinpaperilla niin, että
molemmilta pitkiltä sivuilta jää
vuoan ulkopuolelle ns. siivekkeet leivinpaperia.
Voitele leivinpaperoitu vuoka öljyllä.

Kaada seos vuokaan ja ripottele halutessasi päälle
auringonkukansiemeniä ja sormisuolaa.
Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia tai kun leipä on halkeillut
päältä ja hieman ruskistunut reunoista.

Anna jäähtyä vartti, minkä jälkeen vedä leivinpaperisiivekkeistä
leipä pois vuoasta. Anna leivän jäähtyä vielä tovi.
Nauti hieman lämpimänä.

Tämä leipä ei kaipaa päälleen mitään, korkeintaan sipauksen
voita tai marmeladia, tai sittten voit kastaa sitä öljyyn ja
balsamicoon. Nam!







8 kommenttia:

  1. Tykkään blogistasi tosi paljon. Olen vasta löytänyt sen ja löysin paljon reseptejä, joita voisin kokeilla.
    Leivoin äsken maissi-kauraleivän. Maku oli tosi onnistunut ja leipä kohosi hyvin. Minulla se vaan murenee niin paljon, ettein saa viipaleita leikattua. En laittanut psylliumia, olisiko se sittenkin ollut tarpeellinen. Aion kuitenkin vielä kokeilla toisen kerran, koska tykkäsin mausta tosi paljon ja koska maissijauhoja olisi vielä :) Ajattelin laittaa siihen sitä psylliumia ja toisen munan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella kiva kuulla, että tykkäät ja että on ollut hyötyä! :) Voi hitsi, jos leipäsi murenee. Gluteeniton leivonta on aina vähän arvaamatonta, kun niin paljon riippuu juuri jauhojen laadusta. Mutta lisää ihmeessä ensi kerralla vaikka kokonainen teelusikallinen psylliumia ja juuri halutessasi yksi muna lisää. Tämä on aika hapero leipä, eli esimerkiksi sen voiteleminen on hankalaa, mutta kyllä paloja pitäisi pystyä helposti leikkaamaan. Tsemppiä kokeiluun! Ja tule toki jatkossakin katsomaan reseptejä :)

      Poista
  2. Minä leivon paljon gluteenitonta leipää ja olen huomannut, että psylliumia tarvitaan melko paljon gluteenittomaan leivontaan. Psyllium-kuitu imee taikinan kosteutta muodostaen taikinaan sitkoa. Jos psylliumia ei ole riittävästi, leivonnaiset murenevat. Kananmunalla ei ole samanlaista vaikutusta taikinan rakenteeseen kuin kuidulla. Kiinnostavaa on yrttien käyttäminen leivässä. Mitä yrttejä itse laitoit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuokaleivissä psylliumia ei tarvita yhtä lailla. Paljolti maissijauhoista tehdyissä leivissä ei käytetä lainkaan psylliumia, mutta tähän päätin laittaa. Minun omani pysyi tosiaan oikein hyvin kasassa leikatessa, eli tuo 1/2 tl psylliumia voi jo tehdä todella paljon. Mutta gluteeniton leivonta tosiaan on sellaista, että niin paljon on kiinni jauhojen koostumuksesta. Esimerkiksi maissijauhot käyttäytyvät täysin eri tavoin kuin polenta.
      Käytin oreganoa, basilikaa ja timjamia. Eli perusyrttejä lähinnä. Neilikka tekee tuossa leivässä sen tärkeimmän silauksen.

      Poista
  3. Tervehdys, kokeilin maissi-kauraleivän ohjetta kahdella kanamunalla, muutoin seurasin insinöörin tarkkuudella ohjettasi :) ... hyvää tuli mutta leipä ei kohonnut juuri ollenkaan. Leivota kokemusta ei juuri ole, joskus olen apukokkina häärinyt. Mikähän meni pieleen? Onko tuo lämpötila 175C kiertoilmauunin lämpötila? Itselläni vanha uuni, jossa ei ole kiertoilmaominaisuutta. Vuokani on vähän isompi kuin sinulla, kun tuosta yllä olevasta kuvasta päättelen. Voiko sillä olla asiaan osuutta, erilainen haihtumisprosessi, kun pinta-alaa on enemmän? Kuvittelin, että kun paitokseni on isomman vuoan vuoksi ohuempaa se valmistuisi nopeammin, mutta kun katsoin paistosta n. 25 min päästä päätin pitää sitä vielä kauemmin ja kokonaispaitoajaksi minulla tuli n. 40min.

    ? Simo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Hyvin vaikea sanoa, mikä meni pieleen. 175 astetta ei ole kiertoilmauunin, vaan ihan vanhanaikaisen uunin lämpötila. Paistoaikasi oli melko pitkä. Osaatko sanoa, miksi pidit leipää pidempään uunissa? Ruskistuiko se pinnasta lainkaan puolessa tunnissa? Minulla leipä on jo 30 minuutissa tullut ruskeaksi päältä, ja jos olen pitänyt yhtään pidempään, se on helposti palanut. Vuoan koollakin voi tosiaan olla merkitystä, kuten sanoit. Joskus leivinjauhe aktivoituu liian aikaisin, jos nesteet ovat lämpimiä. Nesteen ja rasvan tulee olla kylmiä, ettei leivinjauhe toimi liian aikaisin. Mutta en osaa sanoa, onko syy juuri siinä. Itse olen myös pärjännnyt oikein hyvin yhdellä munalla, joten voi olla, että kaksi suurta munaa sitoi taikinaa liikaa, etenkin laakealle vuoalle.
      Kokeilepa ensi kerralla yhdellä munalla, laita kuitenkin reilusti psylliumia, ja leivo leipä tuollaiseen korkeareunaiseen leipävuokaan. Tsemppiä leipomiseen!

      Poista
    2. Moro, pidin leipää pitempää uunissa koska näytti raaalta (ehkä osittain valaistuksen takia), eikä sille ollut tullut rusketusraitoita. Mutta se olikin ruskettnut tasaisesti, eikä siihen ollut tullut yhtään halkeamia. Eli värin ja muodon puolesta oivaa ainesta piparkakkutalon pohjaksi :) .
      Neste, maito siis oli jääkaapista mutta oliiviöljy huoneenlämpöistä. Eli onko niin, että taikinalla on kiire päästä uuniin, ettei leivinjauhe aktioidu liian aikaisin? Tässä voi olla syy pannukakkuuni.
      Kiitos neuvoista, hankin pienemmän vuoan...
      t. Simo

      Poista
  4. Hei!
    Leivoin tätä leipää vapuksi ja oli pakko tulla sanomaan, että yksi parhaista leivistä ikinä, jota olen syönyt! En itse noudata gluteenitonta tai fodmap-ruokavaliota, mutta äitini kokeilee gluteenitonta tällä hetkellä ja siksi olen innostunut kokeilemaan erilaisia hänelle sopivia reseptejä. Leivän koostumus oli hyvä, eikä ollenkaan mureneva. Leikattavuus oli aivan loistava jo pian uunista ottamisen jälkeen. Todella herkullista! Sopi hyvin myös ihan kahvittelun oheen, sen verran maukas ilman mitään ylimääräisyyksiä.

    Kiitos suunnattoman paljon tästä ohjeesta!

    VastaaPoista