tiistai 12. toukokuuta 2015

Inkivääriset kvinoa-kaurakeksit (gluteenittomat)









Tällä kertaa meidän keittiössämme jatketaan kokkaamista kvinoahiutaleista.
Kyse ei siis ole tavallisesta kvinoasta, vaan siitä tehdyistä hiutaleista,
Toistaiseksi en ole nähnyt hiutaleita pienemmissä marketeissa, mutta
olen varma, että ne ilmestyvät pian perusvalikoimiin, kuten kvinoakin
pari vuotta sitten. Itse koen, että kvinoahiutale on peruskvinoaa
monikäyttöisempi, ja kun siinä on jäljellä kvinoan proteiinit, kyse
onkin varsinaisesta superfoodista.

Tein kvinoahiutaleista aiemmin puuroreseprin (klik!), ja tällä kertaa
monikäyttöisistä, hyvänmakuisista ja proteiinirikkaista hiutaleista
syntyy ihania inkiväärikeksejä. Ai miksi taas inkivääriä? No, minä satun
olemaan todella kova inkiväärifani, ja koska inkiväärillä tiedetään olevan
tulehduksia lievittäviä vaikutuksia, se on hyväksi vatsavaivoista ja
refluksitaudista kärsiville. Siksi inkivääriä kannattaa käyttää mahdollisimman
monenlaisissa ruoissa.

Nämä keksit saavat makeutensa intiaanisokerista (klik!), joka on sekin
peräisin Ruohonjuuren monipuolisesta valikoimasta.
Intiaanisokeria saa hyvin myös marketeista, joten suosittelen
korvaamaan sillä tavallisen valkoisen sokerin. Sanovat, että
intiaanisokerissa on jäljellä paljon enemmän mineraaleja, ja siksi
se on valkoista sokeria terveellisempää.

Tällä helpolla ohjeella syntyy noin 40 keksiä.


Tarvitset:
3,5 dl kvinoahiutaleita
1,5 dl kaurahiutaleita
2 dl kaurajauhoja
(voit käyttää myös spelttijauhoja, mutta silloin keksit
eivät ole gluteenittomia, ainoastaan fodmap-ruokavalioon sopivia)
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
2 tl inkivääriä (joko jauhettua tai tahnaa)
100 g vähälaktoosista leivontamargariinia
1,5 dl intiaanisokeria
3/4 dl kylmää vettä

Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Yhdistä hiutaleet, jauhot, leivinjauhe ja ruokasooda keskenään, sekoita.
Jos käytät jauhettua inkivääriä, sekoita sekin kuiviin aineisiin.
Pehmitä margariinia hetki esim. mikrouunissa. Vatkaa margariini
ja sokeri kunnolla vaahdoksi esim. sähkövatkaimella.
Lisää sitten kuivat aineet sokeri-margariiniseokseen vatkaamalla.
Tässä vaiheessa seos on murumainen, joten laita vatkain sivuun ja
ota käyttöön käsi. Kaada hiukan kylmää vettä taikinan sekaan ja
alusta sitä samalla käsin, kunnes koostumus on kiinteä. Tähän kuluu
yleensä vajaa desi vettä.

Muotoile tämän jälkeen taikinasta märin käsin kiekkoja, ja asettele ne
leivinpaperin päälle. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia.
Älä annan korventua reunoista. Jäähdytä keksit keittiöpyyhkeen päällä
ja säilytä ilmatiiviissä rasiassa.

Rapeat ja ihanasti inkivääriset keksit ovat täydellisiä kylmän maidon kanssa :)


- Yhteistyössä Ruohonjuuren kanssa -

 ** Seuraa Vatsan vapaapäivää Facebookissa TÄÄLLÄ **
 ** Kurkkaa muotoseikka\-sisustusblogiini TÄÄLLÄ **






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti